Författarfoto: Sven Rollenhagen

Förra veckan hade jag min andra fotografering efter svaren på mitt inlägg. (Den första kommer ett separat inlägg om längre fram.) Och lustigt nog har jag vid båda tillfällena haft lite extrema väderförhållanden. Vid det första tillfället var det stekande sol, vilket (upptäckte jag) inte var lika idealiskt för fotografering som jag skulle ha trott.

Denna dag hände något annat istället. När jag var på väg till det avtalade mötet såg jag ett mörkt moln i horisonten, vilket som tur var iofs inte var någon form av nederbörd. Istället var det en helt brutal dimma som snart drog in över Södermalm där vi skulle hålla till. Den plats som vi hade sett ut som skulle ha gett en trevlig utsikt i bakgrunden av bilden förvandlades till en mjölkvit filt som fick hela stan bakom att försvinna. Från den plats där vis god på Mariaberget såg man snart inte ens Riddarholmen längre.

Och detta skapade även andra problem, med både fokus och ljus. Solen låg bakom mig där jag stod men himlen blev ändå en aning utfrätt, vilket jag inte direkt var beredd på. Efter att ha tagit några bilder där förflyttade vi oss en bit längre österut och då började dimman lätta en aning, så på de sista bilderna anar man i alla fall konturerna av en stad där i bakgrunden. ☺️

dimma-2
En stund innan dimman tog över Stockholm helt…

Med tanke på väderförhållandena var jag glad att ändå få ihop några bilder som funkade. Men eftersom min kamera hade uppenbara problem med dimman trodde jag när jag såg bilderna att det hänt något med själva kameran, varpå det blev ett besök hos kameradoktorn för lite konsultation och undersökning. Så nu har jag lärt mig inte bara en utan flera lärdomar.

1. Dimma är knepigt. Det blir lätt lite obalans i ljuset. När motivet är rätt exponerat blir himlen överexponerad. Plus att själva dimman verkade skapa vissa problem med skärpan i bilderna. Vi var ju bokstavligt talat mitt i den trögflytande luften, även om man inte tänkte på det.

2. Mitt objektiv har specifika behov beroende på avståndet till motivet. Ju närmare jag är desto skarpare på den bländaren jag hade. Ska jag fota längre ifrån måste jag minska bländaren.

Författaren jag fotade heter Sven Rollenhagen och är specialist på datorspelsberoende. Han har skrivit böckerna Mobikett och Datorspelsberoende och utkommer i år med en ny bok.

Här är ett par av bilderna vi tog:

img_06bimg_07b

Som sagt, det första fototillfället kommer att få ett eget inlägg i februari. 🙂

Imorgon har jag en fotografering till, denna gång inomhus, är lite nervös för det. Och nästa vecka ytterligare en, också den inomhus + utomhus med troligtvis. Hurra! Ser fram emot dem bägge.

6 reaktioner till “Författarfoto: Sven Rollenhagen

 1. Ingen lätt start på porträtten. Vilka utmaningar. Och lärorikt verkar det som. Svens bilder blev ju i alla fall jättefina, även om det kanske inte gick att göra helt som det var planerat. Läser gärna mer om inomhusfotograferingarna sedan. Skillnaden mellan att fota ute och inne måste ju ändå vara rätt stor?

  Gillad av 1 person

  1. Nej, hehe, för en nybörjare blev det en hel del nya lärdomar, the hard way s.a.s, men det är ju på ett sätt bra med.☺️ tack snälla du. Ja i det här läget fick vi helt enkelt göra så gott det gick för det fanns inte tid att tänka om. Och det gör det ju inte annars heller, så även det var lärorikt. Att liksom ta de förutsättningar man har och göra det bästa av dem. Ja, framför allt ljuset behöver ju lite hjälp på traven och jag är ännu inte så van att använda blixt ( köpte den ganska nyligen), så vi får se hur det går. 😬

   Gillad av 1 person

 2. Vad roligt att du har börjat. Bilderna ser riktigt fina ut. Bra komposition och dimman gör ju på sätt och vis att Sven kommer fram bättre. En proffsfotograf hade ljusat upp kring hans ögon och lagt mer skärpa där, men dina bilder är ju så mycket bättre än vad jag och andra amatörer skulle få till. Riktigt kul att följa detta.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s