Planerna för 2020

Häromdagen såg jag ett inlägg i en fotogrupp jag är med i på fb där någon frågade vad vi hade för planer för nästa år.

Detta fick igång min hjärna som genast började lista några punkter, som bara blev fler och fler… ska jag uppfylla dem lär jag få ligga i, hehe. Men jag kom på så mkt saker jag vill åstadkomma nästa år och det var riktigt roligt. Saker som känns görbara, om jag bara satsar. Vilket jag är redo att göra.

Jag kan inte fatta att jag bara drivit mitt företag som fotograf i ett halvår. Det känns som mycket längre och jag har fått göra så många roliga jobb, fått förtroenden, beröm och mer avancerade uppdrag. Det är jättekul.

Nästa år vill jag framför allt brancha ut mig lite mer mot två nya förgreningar av det jag redan fotar, detta för att bli lite bredare och få fler jobb. Det kommer krävas lite studier från min sida (självstudier), och sedan att jag faktiskt får chansen. För detta kan jag behöva vidga mitt nätverk lite och söka nya samarbetspartners. Så det är arbetet med att nå dit jag kommer fokusera på nästa år. Någonstans i framtiden hägrar en dröm om att kunna leva åtminstone delvis på fotandet, gärna helt och hållet, men för att det ens ska bli en praktisk möjlighet behöver jag som sagt bredda mig.

Sedan jag började fota professionellt i maj har jag fått ett slags driv jag inte haft innan, och som förvånat även mig, och som inte fanns där när jag var författare och var beroende av att andra ville satsa på mig. Nu satsar jag på mig själv och det jag vill göra, vilket känns bra. Jag tror de flesta människor inspireras av känslan att själva kunna påverka sin situation och sin framgång. Av att kunna skapa sina egna chanser och tillfällen.

Innan jag startade eget brukade jag tänka att, nej, det var nog inget för mig, det verkade så svårt alltihop. Men med hjälp av kurser på Skatteverket, tips och råd från en mer van kollega och lite träning så går det riktigt bra. 🙂 jga är som sagt långt ifrån att kunna leva på detta än, men på bara 6 månader har jag kommit längre än jag trodde var möjligt.

Jag tror aldrig jag hade några sådana här tankar kring författandet. Där var det mer som att ens framgång alltid låg i händerna på andra, som skulle godkänna, och det var mest frustrerande. För sitt hantverk kan man ju slipa, men vad gör man om de berättelser man vill berätta och ens sätt att se världen inte känns intressant för förläggarna som får ens alster i sin hand?

Jag ska fortsätta slipa på min plan fram till nyår 🙂 lite som ett synopsis. Men jag ser faktiskt fram emot ett nytt år. För första gången på länge. 🙂

Vad har ni för planer för 2020? Och hur detaljerade är de? Är de som en handlingsplan med steg för steg eller mer önskemål och drömmar?

Annons

6 reaktioner till “Planerna för 2020

 1. Låter så härligt att du och fotograferandet hittat varandra. Att sträva efter nytt och att utvecklas är ju något jag verkligen förespråkar och inspireras av. 2020 vet jag inte riktigt vad det kommer innehålla. Hoppas nog mest slippa få ett ”återfall” av utmattningen. 🙂

  Gillad av 2 personer

 2. Vad roligt det låter – du har ju verkligen hittat rätt med fotograferandet. Och så viktigt att få påverka sin egna situation och inte bara vänta och vänta på att någon annan ska ge en chanser. Vilket nästan aldrig händer. Inte i bokbranschen i alla fall 🙂
  Inför nästa år har jag planerat mer än vanligt, och ser framåt. Ska bli kul att höra mer om ditt 2020 framöver.

  Gillad av 2 personer

  1. Helt klart! 🙂 Ja jag tror det är ganska viktigt för att orka fortsätta jaga sina drömmar, känslan av att man faktiskt KAN påverka även om det kanske tar tid eller inte alltid går som man vill. Nej, i bokbranschen så ligger besluten oftast mer i andras händer, och det kan kännas så frustrerande. Men det är väl så, olika branscher, olika villkor.
   Härligt, ser fram emot att få höra Mer om det och självklart hoppas jag att du även får ett trevligt och välkommet besked.
   Det kommer komma, helt säkert. 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Jag kör nog som vanligt 🙂 Har inga planer och inga nyårslöften eller annat heller.
  Jag har ju redan gjort det mesta jag vill göra och får nog skriva en ny bucket list om jag ska ens ska få några nya utmaningar 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Inga planer kan nog vara antingen skönt eller lite tråkigt, beroende på hur och varför. 🙂 om man har haft väldigt mycket innan kan oplanering säkert vara riktigt vilsamt 🙂 i mitt fall skulle jag nog känna mig lite … tom utan planer alls. 🙂 ja du får kanske det, hehe, iaf om du känner att du vill ha en. Den behöver ju inte uppfyllas det kommande året heller utan kanske mer långsiktigt. 🙂 om inte annat kan den vara kul att skriva. Jag har egentligen ingen officiell Bucket list för livet i stort, det här handlar mest om det egna företagandet på fotosidan. 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s