Att planera en bok… och tankar om jobb

Jag inser att jag helt tappat rutinerna för skrivandet nu när jag inte skrivit på så länge. Saker som att planera, som jag förr brukade älska, känns med ens främmande. Hur gjorde jag egentligen? Var började jag? Hur strukturerade jag upp det?

Idag tog jag upp den av mina böcker vars ton jag vill återkalla till mitt tilltänkta romanprojekt, försökte insupa känslan och tonen, språkbruket.

Men nu återstår att börja sammanfoga de där lösa tankarna till något konkret. Åtminstone börja, även om det kan ta lite tid att samla tillräckligt med idéer och inspiration till att faktiskt skriva. Jag vet inte ens om jag kan skriva längre, det känns väldigt märkligt. Men antagligen kommer det tillbaka när man väl sätter sig där. Lite som att cykla. Man minns inte riktigt känslan förrän man sätter sig på sadeln och börjar trampa.

Fotograferandet har i alla fall gått väldigt bra denna månad. Jag har fått fem nya kunder förutom att jag arbetat med några av de jag redan har, och flera av dessa har jag gjort fler än ett jobb för. Många uppdragsgivare är återkommande med en viss frekvens , det är inte samma varje månad men i nuläget har jag ett trettiotal som rullar med olika intervaller. Så jag har hållit mig sysselsatt.

Idag ska jag dessutom iväg med. Helger har aldrig varit speciellt heliga för mig, det blir nog lätt så när man jobbat inom handel i tjugo + år. Då har helgerna blivit arbetsdagar som alla andra, rent av lite bättre än andra då man i alla fall inom vissa typer av butiker får betydligt mer lön i form av OB. Så det där med att vara ledig varje helg, hela helgerna har jag vant mig av med för länge sedan. Eller snarare aldrig vant mig vid.

Det innebär dessutom att det här med måndagsångest inte existerar för mig. När man jobbar helg är man oftast ledig mitt i veckan och under många år hade jag ledigt måndagar som kompensation de gånger jag jobbat helg (samt torsdagen före helgen). Det var faktiskt en ganska härlig grej, först fick jag dubbelt betalt när andra var lediga, och när de sedan gick till jobbet på måndagen låg jag kvar i sängen. 🙂 Inte alls en tokig tillvaro om du frågar mig.

Som egenföretagare kan jag självklart välja att jobba helg om jag vill eller låta bli, men min grundtanke är att i så liten mån som möjligt säga nej till jobb som erbjuds, kanske speciellt viktigt i kristider som denna när arbetsmarknaden ser ut som den gör. Alla möjligheter till jobb är bra och det känns naturligt att ta vara på chansen när den finns. Dessutom älskar jag ju mitt jobb så det känns då rakt inte som någon uppoffring. Tvärtom. 🙂 Jag tror det är det de syftar på med uttrycket nedan:

Och när vi är inne på inspirational quotes, här är en annan favorit:

Lite snarlika, men de två har alltid varit ett slags ledstjärna för mig. Jag har alltid prioriterat att göra saker jag gillar, framför att göra karriär. Livet blir helt enkelt lite roligare då, när man slipper ångesten för att gå till jobbet varenda söndag. Och jag tror att man blir en lite gladare person rent allmänt om man inte går omkring och vantrivs med något som tar upp en så stor del av ens dagar och veckor.

Nu är jag kanske lite extrem, jag lever ju ett lite annorlunda liv än de flesta, och gör andra val än de flesta kring hur jag vill leva. Men jag tror att många skulle må bättre av att göra saker de gillar istället för att satsa på den karriär de kan tjäna mest på.

Credit: https://www.pinterest.se/pin/376402481335681936/

Jag känner att jag är lite citat-glad idag, men jag har sett så många bra och träffande citat de senaste veckorna.

Det blev ett lite rörigt inlägg, precis som mina tankar 😉 Tvära kast hit och dit. Jag hoppas det inte blev för rörigt. Nu ska jag återgå till att försöka få någon slags fason på den här lerklumpen till romanidé.

Hoppas ni har en fin helg! 🙂

Annons

7 reaktioner till “Att planera en bok… och tankar om jobb

 1. Bara bra citat. Något jag eftersträvat i många år. Nu när jag startat mitt företagande och extrajobbet dock ställts in (huvudinkomsten) på obestämd tid, gissningsvis september, känns drömmen jag uppnått rätt dubbel. Vem sjutton trodde att en pandemi skulle sabba inkomsten jag skulle ha när jag bygger uppföretaget?! Nåväl, extrajobbet stormtrivs jag med, fastän det saknar prestige och karriärmöjligheter. Och företagandet?Ja, hittills så lever jag min dröm.
  Du kommer nog på hur det där skrivandet fungerar. Förstår om du känner dig ringrostig. Fotandet har ju tagit upp så mycket av din kreativa tid, och med all rätt, så ändå kul att du satsar på att skriva igen.

  Gillad av 1 person

  1. Ja eller hur? Vad kul att höra att du känner likadant. Men vad jobbigt när något helt oförutsett sabbar ens planer. Jag hade samma tanke som du, att bygga upp det bitvis medan jag fortfarande jobbar med annat som huvudsaklig inkomst. Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det kan komma något gott ur det ändå. Man kanske bara måste tänka om lite. Håller tummarna för att det löser sig för dig. Leva drömmen är den bästa känslan! 🙂
   Jag tror det med. Ja precis, har fotat så mycket att jag helt släppt skrivandet en tid. Det ska verkligen bli spännande! 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Ja det kan verkligen kännas vingligt när man haft uppehåll från skrivandet ett tag, det kände jag med när jag skulle skriva mitt senaste projekt. Det tog säkert tio sidor innan det började flyta på som det brukade. Blev lite förvånad att det räcker med typ ett års uppehåll för att man ska ligga av sig.
  Ser fram emot att läsa ditt nya projekt sen! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja det lär det helt klart göra, om bara planerandet redan känns vingligt. 😄 Men i ditt fall blev det ju hur bra som helst till slut, så känslan verkar inte ha påverkat resultatet i alla fall 🙂 Ja det är konstigt, man tror man har det i ryggmärgen, men tydligen är det flyktigare än så.
   Tack, vad kul att höra! ☺️

   Gillad av 1 person

   1. Tack! ❤ Lol. jamen det tog också längre tid att liksom "hitta tillbaka", så jag fick kämpa på lite mer 🙂
    Ja, det är det nog. Det krävs nog att man ständigt underhåller det 🙂
    Blir riktigt spännande att läsa ditt manus sen, för gillar verkligen idén! 🙂

    Gillad av 1 person

   2. Ja precis, kan tänka mig att det är lite som att sätta igång en vattenkran som stått avstängd länge. först kommer det mest ut rost och det tar ett tag innan vattnet flyter rent och klart igen. 🙂 Men då det väl gör det fungerar den precis som vanligt. 🙂
    Vad roligt att höra, ❤️ jag tror också den kan bli intressant. Har i alla fall börjat spåna lite på upplägget och inledningen. 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s