Skrivhandböcker som inspiration?

Idag läste jag en skrivande väns uppdatering på instagram där en handbok jag läst frontades och en kommentar om hur olägligt det var att få inspiration till en ny bok när man har fullt upp med det föregående manuset. Och det där fick mig att minnas hur sjukt inspirerad jag brukade bli av att läsa den sortens böcker. För med tips på tex hur man kan skapa mer konflikt eller utveckla karaktärerna, så föds idéer som kanske inte skulle ha uppkommit annars.

Jag har småplanerat lite på mitt nästa (?) manus lite sporadiskt sådär den senaste månaden eller så. Och när jag såg den där boken på bild blev jag inspirerad att planera lite till. 🙂 Så nu har jag kommit en bit på väg. Är frestad att skippa planeringen och bara s.a.s följa karaktären, samtidigt vet jag av erfarenhet att det aldrig funkar i praktiken för mig. De idéer jag kommer på medan jag planerar skulle jag aldrig få fram när jag sitter med dokumentet framför mig och känner pressen att skriva något bra. Det är liksom inget gynnsamt förhållande för mig att få idéer. De kommer istället helst när jag helt kravlöst bara finurlar på min idé utan något manus framför mig.

Är det fler än jag som blir inspirerad av handböcker, oavsett vad det gäller? En del kanske tycker det låter oinspirerande, som att nån ska komma och tala om vad och hur man ska skriva, men så har jag aldrig sett det. Snarare som att de hjälper till att förlösa de där idéerna som väntar på att få ta form i ord. Lockar fram kreativiteten i mig. Jag har aldrig varit rädd för instruktioner, varken känt mig styrd eller orolig för att jag ska förlora min egen röst, vilket verkar vara en vanlig oro när det gäller författarkurser.

För min röst som författare kommer ju ifrån mig, från mitt sätt att tänka och formulera mig, samt min syn på världen, och med en skvätt av saker som inspirerar mig som läsare. Det är ett sammelsurium av influenser från både förr och nu. Detta kommer inte ändras bara för att någon ger mig verktygen för hur jag kan sammanfoga de lösa idéerna till en helhet eller ger tips som kan göra mina karaktärer mer verkliga för den som läser. Som påminner om att det kanske en dag kommer finans en mottagare av berättelsen i andra änden.

Vad har ni för förhållande till skrivhandböcker och -kurser? Är det bästa att lita till sig själv och sin vision eller är det en bra grej att få lite hjälp på vägen? Och är det någon mer som faktiskt blir inspirerad av handböcker? 🙂

Annons

9 reaktioner till “Skrivhandböcker som inspiration?

 1. Vad roligt att du kommit igång med nästa manus! 🙂
  Själv har jag ju läst några skrivarhandböcker, men kan inte minnas att någon av dem direkt gett mig nya idéer eller uppslag. De har mer fungerat som en aha-upplevelse. Alltså att jag plötsligt har förstått varför jag gjort på ett visst sätt och att det dessutom finns ett namn för det, lol.
  Jag tror att när det gäller idéer är det filmer som inspirerar mig mest, där jag ibland kan få idéer hur det kunnat utvecklas om de tagit handlingen ett steg längre. Eller om karaktärerna fått utvecklas på ett helt annat sätt.
  Dock tycker jag att handböcker i skrivande är ett bra sätt att lära sig mer om hantverket, det eller att gå en skrivarkurs. De är båda snabba och effektiva sätt att utvecklas och förstå sig på hantverket 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja det kanske kan bli något av detta 😀
   Haha, nej, jag har anat att den effekten kanske inte är så vanlig. 😉 Men du har ju gått skrivarkurser och det är kanske lite samma sak, iaf om man börjar med en väldigt grundläggande kurs. 🙂 Minus feedbacken man inte får med en bok då.
   Jaa, filmer kan också vara sjukt inspirerande men jag minns inte ens när jag såg en film senast, till stor del för att jag ju inte har varken teve eller netflix. Oavsett var man får sin inspo är det härligt när det sker 🙂
   Absolut och många skulle verkligen behöva gå en när de börjar, det ser man inte minst på alla frågor i författargrupper som återkommer om och om igen. Sedan verkar det faktiskt vara många som inte ens läser böcker själva, eftersom de frågar hur långt ett kapitel ska vara el liknande saker som de skulle veta om de faktiskt läste.

   Gillad av 1 person

   1. Den skrivkursen jag gick var ju en fortsättningskurs (gick inte den första) där man skulle skriva ett helt manus och där lärarna gav synpunkter på hela manuset 🙂 Den passade mig perfekt, för då fick jag både tips på hur jag skulle förbättra manuset och feedback på slutprodukten.
    Ja huvudsaken man får inspo någonstans ifrån, så spelar det ju mindre roll varifrån den kommer 🙂

    Haha, ja när det gäller nybörjare är det nog många som tror att de största problemen är längden på kapitlen m m, när det egentligen handlar om avsevärt värre problem än så 🙂

    Gillad av 1 person

   2. Precis, jag vet ju det så i ditt fall hade kanske inte skrivkursen samma syfte som för en total nybörjare 🙂 då hade du redan grunderna, men det kanske var inspirerande i alla fall ? 🙂 om inte kan det ju vara jätteinspirerande att läsa andras manus med 🙂

    Gillad av 1 person

   3. Ja, det var absolut den bästa kurs som jag hade kunnat gå. En snabbstart, kan man kanske säga, speciellt som jag ju inte haft skrivandet som något stort intresse innan jag fick idén att kanske prova att skriva något 🙂
    Så sant! Man lär sig mycket av att läsa andras manus också 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Jag är inte så förstjust i skrivhandböcker (som att svära i kyrkan när man är skrivpedaog och jobbar med skrivcoachning) men för egen del har jag lärt mig bäst genom att studer andras texter. Därför gillar jag Stephens Kings bok, just för att han har några exempel på hur en text kan redigeras.
  Skrivarkurser kan vara bra, om de har rätt fokus. För egen del har bara de som fokuserat på mitt egna skrivprojekt gett det jag verkligen behövt. I kombination med att lära ut skrivhantverket och att peka på brister och styrkor i egen text då.
  Så roligt att du skriver och får skrividéer. Jag har lite nya idéer efter input från kursledaren på dystopin, men låter det växa till sig just nu och har inte skrivit på tre veckor. Känns helt ok. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Haha, ja det kanske är att svära litegrann i alla fall . 😉
   Precis, just den sortens skrivkurser tror jag med skulle ge mig mest, men jag har aldrig gått någon. skulle jag, skulle det vara en sådan.
   Ja det var länge sedan nu, haha. Härligt! ser fram emot att höra mot om hur det går med den. 🙂 Ja lite skrivledigt kan du nog unna dig nu. 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Jag har aldrig läst en enda skrivhandbok, även om jag tror att jag skulle ha nytta av det, och bara gått en ynka författarkurs. Men det beror mest på tidsbrist. Vad gäller handböcker vet jag inte om det räknas, men jag älskar Dispenzas böcker, bl a ”Finn din övernaturliga kraft”. Kvantteknik, och vilken kraft tankarna har på alla sätt, inte minst i vår egen kropp. Tycker det är oerhört inspirerande att kunna läsa hur mycket en positiv tanke, åtföljd av dito känsla, faktiskt gör för oss. Hinner inte utveckla mer, men sådana böcker är min grej! Men det måste vara evidens- baserat och forskat på, inte ”bara” någon persons åsikter och övertygelser. Ha en fin fortsatt vecka, kram!

  Gillad av 1 person

  1. Jag har heller aldrig gått en enda kurs i skrivande, och huruvida man behöver det eller inte beror kanske lite på vad det är man behöver mest. Som jag ser det går grunderna i skrivande, hantverket och dramaturgi mm, att lära sig alldeles utmärkt via handböcker, så skulle jag ha gjort om något idag skulle jag nog ha börjat som nu, men gått en kurs för feedbacken och kritiken när jag kände att jag började ha något att visa upp. Och jag skulle kanske ha väntat lite med att debutera.
   Ah, ja jag gillar också självhjälpsböcker om det är ett ämne jag är intresserad av (och ofta är det ju den sortens böcker man väljer, de som intresserar en). alla har nog något ämne de skulle vilja läsa mer om, vad det än är. 🙂 De som varvar lite psykologi bakom resonemanget med mer praktiska handfasta tips tycker jag brukar ge mest. 🙂
   Ha en fin vecka du med. 🙂 Kram!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s