1%-metoden av James Clear

Såhär en bit in på det nya året är det nog många av oss som fått se sina nyårslöften eller planerade förändringar redan gå i stöpet. För nya vanor är inte helt lätta att bygga, och det blir vi varse vartenda år i mitten av januari ungefär. Men hur ofta funderar vi på varför de gick i stöpet? Oftast skyller man nog på att det blev för jobbigt, man hade för svag karaktär, man glömde bort eller missade några gånger och där någonstans tappade man bort den nya vanan. För som vi alla vet, en gång är ingen gång men två gånger är en vana. Och det gäller åt båda hållen. För varje gång du upprepar något lägger du grunden till ett nytt beteende, men det tar också inte många gångers avsteg från de nya vanorna för att återgå till det gamla.

Under senare delen av januari har jag läst en väldigt intressant bok på ämnet, nämligen 1%-metoden, av James Clear. Som titeln antyder handlar det om att skapa nya vanor och bryta de dåliga genom små, tillsynes obetydliga förändringar. Författaren skriver underhållande och välunderbyggt och illustrerar med exempel ur verkligheten som är både roliga och intressanta, som hur idrottslag tog sig från bedrövliga resultat till att bli framgångsrika inom sin gren, eller hur någon med små medel på ett nästan osynligt sätt påverkat vanorna hos andra människor. Mycket intressant.

Just de exemplen blev snabbt min favoritdel av boken, för de illustrerar så klockrent det boken handlar om och hur lite som faktiskt krävs, att ackumulera många små förändringar snarare än att försöka med något stort som förändrar hela ens vardag. Och att det inte alls är så svårt och oöverstigligt som man kan tro, det handlar snarare om att hitta rätt metoder och att underlätta för sig själv att faktiskt lyckas. Som tex att skapa en vana som man knyter ihop med en befintlig vana, eller att med små medel göra det mer lockande att faktiskt göra det man föresatt sig. Författaren ger läsaren metoderna och redskapen för att förändra sina vanor och skapa nya, på ett sätt som varken känns svårt eller jobbigt.

Så jag säger helt enkelt LÄS DEN, om du vill veta hur du lyckas med att skapa nya vanor eller en förändring i ditt liv, oavsett om det handlar om att börja träna, lära sig ett nytt språk, eller bli framgångsrik på något område. Och på köpet får du lära dig lite mer om hur den mänskliga hjärnan fungerar och får en lärorik och intressant stunds läsning. Win win!

Boken går att köpa bland annat här: https://www.bokus.com/bok/9789198624601/1-metoden-sma-forandringar-stora-resultat-ett-enkelt-och-beprovat-satt-att-skapa-goda-vanor-och-bryta-daliga/

2 reaktioner till “1%-metoden av James Clear

 1. Bra tips! 🙂
  Själv ger jag inga nyårslöften eftersom jag redan vet att jag inte ens kommer att försöka hålla dem, lol.
  Kan inte komma på någon dålig vana jag direkt vill bryta heller för de dåliga vanorna ger ju, trots allt, lite balans i livet 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Haha, nej det har nog jag med slutat med, men jag brukar fortfarande sätta upp mål av olika slag för det finns ändå en känsla av nystart och förbättringsmöjligheter kring ett nytt år tycker jag. Man blir mer peppad att ta tag i saker man vill göra.
   Ja, hehe, det kan du ha rätt i, att de dåliga vanorna bidrar med lite balans. Vem orkar leva ett perfekt liv liksom? ;D

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s