Ljuset i tunneln?

I veckan som gick fick jag min första vaccindos. Döm om min förvåning när jag vaknade en morgon och hade ett missat samtal från vårdcentralen och ett meddelande att jag nu kunde boka in en tid för vaccination. Och förvåningen blev inte direkt mindre när jag senare samma dag fick höra att vaccinationscentralerna formligen översvämmats av bokningar så att folk blev avvisade. Jag har varit lite skeptisk till detta vaccin pga allt man läst, men också läst att det omtvistade Astra zenecavaccinet främst ges till personer från 65 och uppåt. Så jag bokade i alla fall in en tid och tänkte att nu har jag ett par dagar att fundera.

Det följde med en hel del vånda. Jag är inte vaccinskeptiker överlag, det är mest att detta vaccin verkar ha tagits fram så snabbt och med tanke på den rådande situationen finns få eller inga studier av hur folk påverkas av det varken på lång eller kort sikt. Dessutom har väl alla i en viss ålder fortfarande svininfluensan i färskt minne. Det hade känts bra mycket tryggare om det varit ett vaccin som funnits i åratal där man har gedigen statistik kring biverkningarna att luta sig mot. Men i det här fallet fanns inget sånt, annat än en massa läskiga (skräck-)artiklar på nätet bland annat om hur det gått i Israel där de massvaccinerats med just detta vaccin. (Pfizer)

Så tillslut bet jag ihop om rädslan och gick i alla fall. Jag var beredd på allt från den beskrivna ”lätt ömhet i armen” via anafylaxi till plötslig död, men hittills är allt jag har erfarit just den lätta ömheten i armen som satt i i ungefär 1,5 dag. Det var skönt att gå till sin vanliga vårdcentral för detta, istället för något slags provisorisk lösning med bås och långa köer som jag hört om på andra ställen, och sköterskan var väldigt lugn och bra. Man satt kvar en stund efteråt under observation för att se att man mådde bra. Det var ingen trängsel och obligatoriskt munskydd. När jag konstaterade att jag en stund senare fortfarande levde och mådde bra kvistade jag hem.

Jag hade till och med avsiktligt inte bokat in något nytt jobb när just den dagens jobb blev inställt på grund av regn, men i slutänden blev det jobb i alla fall för vädret lättade och vi bestämde oss för att köra i torsdags istället för, som var nödlösningen, idag.

Så nu har jag söndagen ledig. 🙂

Min strategi hittills har varit lite extrem men den har än så länge funkat. Det vill säga jag bokar upp precis alla dagar i veckan som jag får förfrågningar om jobb. Blir det någon eller några avbokningar (som tex förra veckan då fyra jobb blev inställda) så har jag förhoppningsvis ändå så pass många genomförda bokningar i slutet av månaden att jag inte behöver känna stress över avbokningarna. Jag planerar alltså inte in några lediga dagar utom i speciella fall. Tex hade jag planerat att vara ledig på min födelsedag i måndags, men i slutänden nappade jag på ett sent inkommet jobb i alla fall, hehe. Och det var ett jätteroligt jobb så det är jag glad för.

Men i alla fall, nu får vi se hur situationen utvecklar sig under sommaren och när man eventuellt kan börja resa igen. I veckan läste jag i alla fall att i Italien är båda Capri och Procida helt Covidfria nu. Kanske kan vi snart, med tillräckligt många vaccinerade, börja se ljuset i slutet av tunneln av denna pandemi? Tills dess har vi fullt upp även på förlaget nu under sommaren med redigering, korr och tryck av kommande utgivning, samt läsning av inkommande manus. I det här läget gör jag inga planer för sommaren alls utan tar den som den kommer och försöker se utvecklingen an. Vad är en eller ett par somrar i hemester av ett helt liv liksom? Lite som sommaren 2018 då jag av hälsoskäl inte kunde åka någonstans. Bara att gilla läget och se saker i det långa perspektivet.

Har ni några planer för sommaren eller avvaktar ni också?

4 reaktioner till “Ljuset i tunneln?

 1. Tänker precis som du, nu hoppas vi att vaccinet gör att folk kan börja resa igen, men jag räknar inte med att det händer förrän kanske tidigast till hösten. Men vi får njuta av den svenska sommaren istället 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja det hade varit toppen, även för de stackars länder som är extremt beroende av turismen. Kanske en del spanjorer har fått en lite mer positiv inställning till turister i alla fall, iom detta? 😅😂 istället för ”tourists go home”.
   Ja vi får hitta sätt att njuta av den svenska sommaren istället. 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Det blir en sommar hemma. Men det är okej. Har varit så hjärntrött en tid så jag tar det gärna lugnt ett bra tag till. Inga nya intryck.😊
  Skönt att det gick bra med sprutan. Antar att jag får vänta kanske en månad till. Bara något att liksom få överstökat och typ hoppas på det bästa.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det verkar ju bli så även i år. Man får trösta sig med tanken på alla pengar vi spar på hemester 😆😆
   Jag kan relatera till det där med nya intryck. Ibland kan det vara skönt att bara få vila med, speciellt med hjärntrötthet.
   Ja fast lite konstigt att du inte blivit kallad än… Men det kanske är olika var i processen de befinner sig i olika delar av landet? Hoppas det går fint för dig när det blir dags!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s