Goals

När jag 2014 jobbade i en trädgårdsbutik under sommarsäsongen, hade jag en kollega som var väldigt intressant. Han hade ett minst sagt speciellt upplägg för sitt liv. 

Han jobbade där under sommarsäsongerna, tror han började i april, kanske tom i mars, och jobbade hela sommaren och en bit in på hösten tills de stängde för vintern, lär ha varit i oktober-november. Under tiden sparade han undan en del pengar av sin lön, så pass att han under vintern kunde dra söderöver, han hade en bostad i något annat land, minns nu ej var det var, men där tillbringade han vintrarna åt att odla sin konstnärliga sida. 

Det där både inspirerade och imponerade på mig, så pass att jag började drömma om att en dag kunna göra något liknande, kanske med lite variation. 

För problemsökare som jag är såg jag genast potentiella problem. Tex:

 • Hur lösa det med ens bostad under tiden? Hyra ut? Tjäna ännu lite mer så man kan betala för att låta den stå tom under tiden? Får jag ens tillstånd att hyra ut?
 • Det skulle ju kräva att man i stort sett måste kunna spara minst halva sin lön. Hur ska det gå till? Just då kunde jag inte se det som en möjlighet att kunna spara så mycket. Visst sparade jag lite varje månad, men halva lönen?

Jag har även en fd kollega från ännu längre bak i tiden som åkte utomlands minst en månad under sommaren och ett par, tre veckor under vintern med, (fråga mig inte hur hon fick loss så mycket semester… 🤔 ) till Kanarieöarna, hyrde samma lägenhet, vars ägare hon känner, och njöt av livet. Hon verkade inte leva något överdrivet slösaktigt liv hemma annars heller, men tjänade förmodligen mer än ok iom heltidsjobb plus extrajobb på helgerna, året om. Det var nog det som finansierade lite guldkant i form av extra semesterveckor. Och det kan man väl nästan vara värd när man jobbar alla dagar i månaden utom två?

Sånt där tycker jag är superintressant. Hur folk definierar vilket slags liv de vill leva, och hittar ett sätt att realisera det. Hur de vill det så mycket att de ser till att göra det möjligt. Oavsett vilket slags liv de drömmer om. En del jobbar på fiskebåt i Norge några månader och drar sedan iväg till Thailand, drömmen kan se olika ut men den finns där.

Min dröm är nog att en dag kunna göra något liknande, även om i mindre skala, kanske under någon/några månader till en början, under den tid på året då jag har mindre jobb. Det hade ju varit helt underbart! Resa runt lite i Italien, stanna några veckor på varje ställe. Det finns så många ställen jag vill se bara i Italien, jag har långt ifrån sett allt och dessutom vill jag återvända till platser jag besökt och gillat.

Jag tror det var killen på trädgårdsbutiker som öppnade min hjärna för möjligheterna, det har varit en återkommande dröm sedan dess, även om jag inte vetat riktigt hur det skulle gå till i praktiken. För som butiksanställd tjänade jag inte så mycket, tyckte jag iaf, att jag kunde lägga undan så mkt, eller velat jobba typ 150% för att kunna tillåta mig det. (Speciellt inte sedan jag dessutom började tröttna på mitt gamla jobb). Jag har heller inte kunnat dra ner på utgifterna så pass att det blev så mycket över av min redan låga lön.

Men att identifiera problemen är steg ett för att lösa dem. En dag ska jag göra’t, jag med. 🙂 Det är iaf tanken.

Har ni någon slags drömbild av en typ av liv ni målmedvetet eller mindre uttalat strävar emot? Eller en plan för hur och var ni vill tillbringa er tid den dag ni säger tack och hej till arbetslivet?

Annons

5 reaktioner till “Goals

 1. Precis. Jag är helt med på vad du menar. Jag insåg för många år sedan att kontorstider, vara på plats vid åtta och jobba till fem, fem dagar i veckan inte passade mig i längden. Jag hade haft olika jobb med sk. obekväma arbetstider som varit oerhört påfrestande till ok. Inte tiderna utan jobben. Detta passade mig dock bättre. Bortsett från att när det väl hände något trevligt jobbade jag helg, kanske 28 timmar i sträck…
  Drömmen blev att starta eget och jag sparade pengar till det, till studier och tjänstledigt. Nu när jag nått hit och använder upp mina sparpengar typ, eftersom en inte direkt går med vinst inledningsvis, är just nästa dröm hur en del av livet kanske kan förläggas i värmen utomlands under en del av vinterhalvåret…
  Så rolig att veta att fler inte vill ingå i normen, som ser alternativa livsstilar som värda att sträva efter. Det inspirerar iaf mig till att envist kämpa vidare med att nå detta mål.

  Gillad av 1 person

  1. Ja vad kul att höra att du är inne på samma linje. 😀 Och vad härligt att du uppfyllt drömmen om företagandet med, det ger ju en sådan känsla av mening i ens arbetsdagar som man inte alltid har när man jobbar för någon annan. 🙂 Och i ditt fall skulle du ju kunna jobba även från varmare länder om du ville och behövde, = ökad frihet. 🙂
   Ja vi fortsätter sträva tycker jag! 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Det finns ju egentligen två sätt att lösa det på (om man vill vara utomlands längre perioder). Antingen tar man något jobb som är väldigt bra betalt och jobbar så mycket man kan (som t ex rensa fisk i Norge eller liknande) för att därefter ha råd att vara ledig länge. Eller så hittar man ett jobb som man kan ta med sig vart som helst, alltså ett som går att utföra på distans.
  Vårt mål är ju att återigen vara utomlands under vinterhalvåret, men den här gången blir det inte Florida, utan Kanarieöarna. Vi har ju pengar som vi kan leva av när vi är utomlands, så för oss handlar det bara om att köpa en lägenhet. Det jobbar vi på just nu 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Det har du ju helt rätt i 🙂 Ja när du nämnde det sista kom jag att tänka på en viss lektör som arbetar från en båt, som kan befinna sig lite varstans 🙂 Det är ju ytterligare ett exempel, på ett liv som digital nomad, vilket också är intressant. 🙂
   Jaa, ett fullt förståeligt mål och det blir mer och mer förståeligt ju mer det här samhället utvecklas tyvärr. Och att köpa lägenhet låter ju väldigt spännande det med, så ett äventyr i målet s.a.s.
   Jag har också en plan numera och den är sjösatt men inte redo att tas i bruk riktigt än 🙂
   Jag har också upptäckt att det finns ett tredje sätt: Dra ner på kostnaderna och spara så mycket man kan av lönen, vilket är vad jag gjort ett tag nu. 🙂 Väldigt intressant hur mycket av allt man brukade spendera pengar på som man faktiskt kan klara sig bra utan. Jag brukade ju vara en Slösa av hyfsat stora mått hehe. Men inte ens några stora köp utan mest bara en massa små spontanköp som egentligen var ganska onödiga inser jag nu. Och inte tillförde de mitt liv något heller, utan var bara sådana där saker man ”unnar sig”. Men nu är det slut med det! 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s