Recension – Ikigai

Jag har länge varit intresserad av olika länders matkulturer, en del mer än andras. Japan är en sådan. Även om jag inte alls gillar själva maten så är jag intresserad av vad som får dem att leva så länge, vara så friska och hålla sig så slanka hela livet. Det kan ju inte bara vara maten tänker jag utan måste vara något mer som genomsyrar hela kulturen.

Så när jag svischade förbi en bok som hette Ikigai – Hitta din väg till ett långt och lyckligt liv, (författare Hector Garcia och Francesc Miralles) så fångade den mitt intresse. Den handlar helt enkelt om just det. Mer specifikt om en by på ön Okinawa där man lever längre och det finns fler hundraåringar än någon annanstans i världen. Boken ger en inblick i hur dessa lever och vad som får dem att vara så friska och pigga långt upp i åren.

Det handlar självklart delvis om maten, japansk mat i allmänhet är ju känd för att vara väldigt sund, men långt ifrån enbart. Författaren tar även upp saker som hur de motionerar, hur de spenderar sina dagar, hur de möter motgångar i livet, lite livsfilosofi och hur man hanterar stress för att hålla sig frisk och lycklig. Och lite till. Framför allt om att hitta sin Ikigai, vilket översätts till ett brinnande intresse och något som ger tillfredsställelse, lycka och innebörd åt livet. Lite som att ha en passion och mening med livet kanske om man så vill.

Främst det här med stressen tyckte jag var speciellt intressant då detta är ett så vanligt problem hos oss i väst. Författaren nämner stress som en stark orsak till de allra flesta hälsoproblem. Det får en att åldras snabbare och bryter ner kroppen. Och det var nog detta kapitel som gav mig mest eftertanke. Jag är nog inte en jättestressad människa överlag, men jag inser när jag läser detta att jag nog utifrån sett kan verka så. Och definitivt mer stressad än jag behöver vara. I perioder är nog de flesta mer stressade än vanligt, så det var intressant att få ta del av tips på hur man kan hantera det.

Just när det gäller matsituationen var det kanske den där jag kände att jag redan kommit längst på väg, vilket var kul. För även om man inte äter japanskt finns det ju principer att ta till sig som man kan applicera även om de specifika livsmedlen är lite annorlunda. Själv äter jag (på läkares inrådan) en mer medelhavsinspirerad kost som på senare tid modifierats lite ytterligare. Men principen tror jag finns kvar och en del liknar även den japanska, tex mycket fisk, bara lite kött, mycket grönsaker och frukt. Sedan skiljer de sig åt på områden som tex mejeriprodukter (som jag själv äter jättemycket av men som här avråds från helt) och tex kaffe istället för te samt sötsaker och hur man tillagar maten rent allmänt.

Överlag var det en väldigt intressant och snabbläst bok som gärna hade fått vara lite längre än sina 175 sidor, och som innehöll många nya sätt att se på saker som man kanske tidigare inte tänkt på. Men jag kan varmt rekommendera den för den som känner att de behöver  se över sina levnadsvanor för att bli friskare, lugnare och – förhoppningsvis – leva längre. Eller som present till någon ni känner som skulle behöva detta.

Annons

4 reaktioner till “Recension – Ikigai

 1. Jag tror absolut på att en hel del kring hur vi upplever att vi mår, kommer från den mentala inställningen. Det lönar sig oftast att tänka positivt och försöka skaka av sig de negativa tankarna 🙂
  Sedan älskar jag ju sushi också (synd bara att den fisk som är godast rå, är så dyr här), så är helt säker på att den där boken gav många fina tips och råd 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Det tror jag med, positivt tänkande och en positiv syn på livet kommer nog långt. Haha ja det minns jag så det kan du ju njuta av med gott samvete 🙂 vilken fisk är det? Jag älskar svärdfisk, vet inte om det återfinns i sushi men i Italien hittade jag rökt svärdfisk, liknande hur vi säljer vår lax, den var helt fantastiskt god. 🤗 skulle också gärna äta mer fisk om det var bättre priser.
   Ja den var verkligen tänkvärd. 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Vilken är det som är favoriten du nämnde då? Jag klarar inte av rå fisk i någon form, varken sushi eller sill haha. Jo, gravad och rökt lax då, men små mängder. Om jag inte tänker på att den är rå, hehe.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s