Om att inte skriva

Eva-Lisa skriver så träffande idag om varför hon inte skriver längre. Och jag känner så himla väl igen mig i det mesta, det är nämligen ungefär samma anledningar till varför jag inte skriver med. Känslan av att ha slut på ideer, eller iaf nya ideer, för i mitt fall är det min allra första berättelse som lever kvar i mitt huvud, den där som aldrig blev utgiven, men som var anledningen till att jag började skriva öht. Nu i en ny moderniserad tappning med den mognad jag själv genomgått med sedan dess (har haft denna story med mig sedan tonåren typ) inbakad. Det är ganska trivsamt att liksom dagdrömma sin berättelse på fritiden istället för att sätta sig ner och skriva, man behöver aldrig bry sig om formuleringar eller om man gestaltade det bra nu eller hur dialogerna låter, men ibland redigerar jag lite i huvudet och gör något slags omtagning, haha. Som en regissör.

Jag utesluter heller inte att jag skulle kunna ta upp det en dag om jag skulle vilja, men just nu känns det iaf inte så troligt. Jag får mitt kreativa utlopp via fotografin och bildredigering istället, och till skillnad från skrivandet så är det något jag aldrig behövt ha ångest eller känna några negativa känslor typ prestationsångest för. Jag har gett skrivandet så många år av mitt liv och kom tillslut till en punkt där jag kände att jag ville och behövde göra något annat. Kanske passar detta mig helt enkelt bättre? 🙂

Annons

11 reaktioner till “Om att inte skriva

 1. Precis så! Att skriva i huvudet där allt liksom bara drar förbi som i en film och där man inte behöver sitta och knattra ner allt, eller tänka på hur man formulerar sig, eller överhuvudtaget ta hänsyn till hantverket, är verkligen det ultimata sättet att skriva, haha.
  Tycker det är jätteskoj att du hittat något annat kreativt att syssla med. Dit har inte jag kommit än, alltså vad jag eventuellt ska göra istället.
  Sedan har vi ju förlaget som vi kan pyssla med mellan varven också, så helt har vi ju inte gett upp själva branschen i alla fall 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Jamen visst är det? 😀 tänk att man hade hittat det redan i tonåren… så mycket hårslitande jag kunde ha besparat mig. Fast då hade man ju missat många härliga nya bekantskaper och vänskaper man gjort i förfttarvärlden, inte minst dig! ❤️
   Ja det är jättekul! Du kanske kommer på något du med, helt av en slump en dag medan du gör något nödvändigt. Och precis, annars har vi ju förlaget med att pyssla med dom håller oss kvar i branschen. 🙂

   Gillad av 2 personer

   1. Ja verkligen 🙂
    Haha, ja det hade varit perfekt, men som du säger så hade man ju gått miste om många bekantskaper. Detsamma ❤
    Jag tror också att om man inte gjort det här (för det handlar ju om att vi har en lång erfarenhet nu av hur branschen fungerar m m) så hade man kanske fortfarande tyckt att det verkade spännande och varit nyfiken på om man skulle lyckas bli antagen.
    Nu vet vi ju att vi tagit oss genom nålsögat och hur proceduren ser ut efter det. Det finns inte så mycket spänning kvar att upptäcka där.
    Har man då inga fler historier kvar att berätta, blir det svårt att fortsätta, liksom 🙂
    Ja, det är inte omöjligt att jag kommer på något bara jag ger det lite tid.
    Annars har vi ju, som sagt, förlaget 🙂

    Gillad av 1 person

   2. Precis! 🙂
    Ja exakt det är lättare att säga det nu med facit i hand s.a.s, men då ville man ju gärna pröva sina vingar som författare. 🙂 nej precis, efter det blir det bara mer av samma, fast minus den där spänningen och magin man kände i början 🙂
    Ja det gör du säkert eller så hittar det dig 🙂
    Ja det är i alla fall fint 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Sådan igenkänning.🙂 Min dystopi är mitt dagdrömmeri, min lilla teater eller film att regissera. Och den har jag levt med sedan jag var nitton. De andra manusen, och nuvarande, känner jag inte lika starkt för – även om det finns en drivkraft för dem med.
  Att tvinga fram något, bara för att man ”ska” skriva låter så själlöst och kontraproduktivt. Och som du säger, du får utlopp för din kreativa sida på andra sätt. Varför tvinga dig att skriva då, bara för att du gjort det förut? Kommer det, så kommer det, skrivandet. Berättelserna.

  Gillad av 2 personer

  1. Vad kul att höra! 🙂 och att även du burit med dig din dystopi sedan tonåren. Jag var 14 när min föddes.
   En annan sak som slog mig efter den förra kommentaren är att i alla fall för mig känns det ganska skönt att ingen ska ge feedback på mina dagdrömda berättelser. De får helt enkelt fortsätta se ut precis som de gör i mitt huvud. Jag kanske inte ville erkänna det för mig själv just då, men jag tyckte nog alltid att kritik/feedbackbiten var lite jobbig, kanske mycket för att jag liksom började se berättelsen med någon annans ögon och då föreföll vissa bitar så banala eller rentav pinsamma att jag började skämmas för det jag skrivit. Och det tog liksom bort lite av viljan att fortsätta, iaf på just den. Det slipper man helt när man ”skriver i huvudet”, då behöver man inte känna någon skam alls! 🙂
   Ja vem vet? Kommer det så kommer det 🙂 vad har du för planer för dystopin?

   Gillad av 1 person

   1. Visst är det skönt att ingen ska rätta till ens egna små fantasier. Även om jag överlag har rätt lätt att ta feed back och tycker det är intressant att se vad andra säger, hur de uppfattar ens text. Som ett experiment nästan, ett nyfiket utforskande.
    Så dystopin – som jag läste igenom i helgen efter nästan två år och fann att den funkar bra men viss redigering behövs – skulle jag vilja se utgiven. Men den får vila. Är ju på gång med en spänningsroman i sakta takt nu.

    Gillad av 1 person

 3. Förstår till viss del – för jag har ju inte fått ihop något som kan skickas till förlag, även om jag skrivit en hel del. De senaste fem åren har jag LEVT på riktigt istället för att leva genom bokstäver på tangentbordet.
  Och mitt liv har varit omtumlande – 2018 o året efter det platsar in i en riktigt läskig bok. Jag lyckades ta mig ur det. Phuu!!! Men sedan vände livet och temat med – platsar i en feelgood. Ja, du vet ju lite, lite grann om det senaste.

  Gillad av 1 person

  1. Ja att leva är ju också viktigt 😉 och rent av er förutsättning för att kunna skriva i dubbel bemärkelse. Hm, det är ju några år sedan nu så är inte säker på vilka händelser du syftar på, men skönt att det verkar vara över i alla fall o du är ute på andra sidan. ❤️👍

   Gilla

 4. Befriande att läsa ditt inlägg! Så skönt att man kan ändra kurs: Själv befinner jag mig någonstans mittemellan skrivande och icke-skrivande, har pausat som du vet, och det är mycket saknad i det, men liiite befriande också. För det är en väldigt jobbig och tidskrävande process att få ihop en bok. Minst sagt….Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Ja eller hur? Bara för att skrivande en gång varit väldigt viktigt för en så betyder väl inte det att man inte kan sluta, tillfälligt eller för gott, om det inte passar in i ens liv eller mål längre? Jag vet inte om det är vanligt i vår ålder men jag känner inte att min utveckling när det gäller intressen, osv är helt avslutad. Som yngre visste jag aldrig vad jag ville bli&jobba med. Nu vet jag det och det här med skrivandet som alltid hade en plats i mitt liv har återgått till att ske i huvudet. Gott så. Det betyder bara att jag fortsätter skapa berättelser men på nya sätt som passar mig bättre där jag är nu.
   Ja du behöver ju inte känna att du måste bestämma dig för något definitivt här och nu, kanske kan det bara få ligga på hyllan en tid medan du utforskar nya saker? För det är ju det roligaste, att upptäcka en ny passion och bara få hänge sig åt det! 🙂 för som du säger, skrivandet slukar mycket av ens tid och energi så ibland kan det vara svårt attnkombinera med andra intressen. Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s