Nuläge

Nu var det länge sedan jag skrev så tänkte att det är dags för en liten uppdatering.

Egentligen är det inte jättemycket som hänt eller förändrats, vilket jag tycker är skönt, de senaste två åren har varit tillräckligt omtumlande ändå, så nu njuter man mest av att återgå till något slags normalläge tror jag.

Jag jobbar mycket, och det i sig är inga problem då jag tycker mig ha tillräckligt med fritid på dagarna innan jag åker iväg på jobb. Vill jag åka och bada eller göra en utflykt hinner jag det även om jag jobbar den kvällen. Men fysiskt har jag börjat bli lite trött, och det slog mig att jag nog inte låtit kroppen vila på väldigt länge. Jag promenerar alltid och den senaste månaden har det blivit lite mer än vanligt rentav. Jag har snittat cirka 15000 steg om dagen hela året. Men ibland kanske man kan låta de stackars benen vila lite med, så det försöker jag göra idag. 😁 Så idag tar jag det lugnt, tvättar lite, äter glass och läser bloggar.

Beträffande rensningen hemma börjar jag nog nå ett slags slutfas. Förra veckan rensade jag ut några lådor från vinden med prylar, och sedan var det verkligen inte mycket kvar där.

Det känns riktigt bra. Även skåp och lådor i köket har jag rensat ur ytterligare. Nu har jag nästan bara det mest väsentliga kvar. Och för några veckor sedan just medan jag rensade i köket slogs jag av en sak.

Jag har alltid varit en ganska ”fast paced” person. Pratar snabbt, rör mig snabbt, tänker snabbt, agerar snabbt… Och jag har nog alltid varit lite ”messy”. Men vad som slog mig var att det ändrats lite på sistone. Nu när jag har så snyggt och städat hemma och jag vill behålla det så, har jag börjat röra mig mer långsamt för att inte skapa så mycket oreda. Och det intressanta är att detta har gjort att jag även känner mig lugnare. Att fysiskt sakta ner funkade på sinnesstämningen med. Det kan säkert även finnas fler orsaker till detta, som mindre stressigt jobb, bra balans mellan jobb och fritid och helt enkelt att livet går i ett lugnare tempo och jag känner mig tillfreds. Men jag tycker det är intressant. Att hela grejen att göra sig av med en massa gammalt jox kan ge en ett helt nytt inre lugn. Hörde någon på Youtube nyligen som satte ord på det:

Physical clutter and physical material can create mental clutter

Precis så känns det! Som att mycket stress, irritation och mentalt clutter försvann med alla de där prylarna och ett nytt lugn infann sig. När man har mindre grejer börjar man dessutom uppskatta de man har desto mer, eftersom de alla har en funktion eller betyder något för en.

Tänk om fler upptäckte detta? Att minimalism kan vara en effektiv anti-stress. Att hela det här konsumtionssamhället skapar inte bara dålig ekonomi utan mental stress.

För om man vänder på det, ju mer prylar man vill ha, desto mer måste man jobba för att kunna betala dem, ju större hem behöver man för att kunna husera dem, man måste spendera mer pengar och således (iaf för en del) få mindre pengar över till annat. För att inte nämna att många prylar behöver rengöras, servas, underhållas, och inte minst lagras någonstans, så man behöver köpa nya möbler och prylar för att kunna ta hand om dem. Dessutom påkallar de där sakerna ens uppmärksamhet även när de bara ligger där, det påverkar en liksom på ett undermedvetet plan att se alla de där grejerna och tänka att man borde tvätta dem, slänga dem, lämna tillbaks dem eller andra tankar som är kopplade till varje pryl. Och så håller det på. Inte undra på att man känner sig stressad när de påminner en om allt man borde göra.

Jag tror inte jag är helt färdig med min rensning än. En del saker kräver sin tid innan man kan göra sig av med dem, men redan nu njuter jag av att ha ett rent, organiserat och välstädat hem och ett mindre stressfyllt liv. Dessutom är det sommar! 😀

Ha en glad sommar!

Annons

4 reaktioner till “Nuläge

 1. Har aldrig tänkt på att man skulle bli lugnare av att dra ner fysiskt på takten, men det kanske stämmer.
  Dock måste jag ha en jädrans fart genom allt jag gör, annars har jag märkt att tankarna börjar vandra åt något annat håll och jag helt tappar koncentrationen. Som om jag blir uttråkad om saker inte går undan 🙂
  Jag skulle också behöva städa ut en hel del här hemma, men man hittar ju alltid roligare saker man kan göra, hehe.

  Gillad av 1 person

  1. Jag upplever det så i alla fall 🙂 Var tvungen att kolla upp det och såhär skriver MåBra: ” 4: Sakta ner på tempot
   När vi är stressade beter vi oss ofta som om vi har konstant bråttom – vilket gör oss ännu mer uppgasade. Bestäm dig för att dra ner på tempot och ge i stället signaler till hjärnan att allt är tryggt. Då känner du dig också lugnare”
   https://www.mabra.com/halsa/stressad-8-ovningar-som-lugnar-med-omedelbar-verkan/6527901.
   Haha, det låter lite stressigt men du verkar ju få saker gjort i alla fall, och för dig kanske det är viktigast? Jag har inte upplevt mig speciellt stressad de senaste par åren, har aktivt försökt motverka all stress i samhället, utan det är mer att jag försöker göra saker lugnare så det inte blir så mkt kaos 😁
   Ja roligt är det kanske inte just när man gör det (fast jag tyckte det var en befriande känsla faktiskt, vilket sporrade) men resultatet är ju desto roligare. 😀
   Ha en fin sommar du med! ❤️

   Gillad av 1 person

   1. Det känns inte alls stressigt, det är nog därför jag inte lider av det. Jag kan inte göra saker långsamt, för då stannar hjärnan av, typ 🙂 Däremot kan jag slappna av framför en bra film t ex, eller någon bra dokumentär, då kan jag ta det hur lugnt som helst.
    Så tror bara det beror på hur man är som människa och vad som fungerar bäst för en.

    Tack! ❤

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s