Ibland stannar tiden upp…

Idag nåddes jag av beskedet att en fd kollega har gått bort, 51 år gammal. Tidigare i år var det en annan vän från Italien och som var central för mig när jag var där, som också gick bort. Hon måste ha varit runt 75-76 någonstans.

Innan dem läste jag, av en slump nästan, om en författare som jag ofta sett skriva inlägg i den författargrupp jag är med i, som också har gått bort alldeles för ung efter en tids sjukdom. När folk runt omkring en börjar försvinna på det sättet och då inte naturligt, av ålder, så börjar man onekligen fundera lite. Det där gamla vanliga ”det hade lika gärna kunnat vara jag…”

Tankar börjar dyka upp, som ‘Hur lever jag mitt liv?’ ‘Gör jag det jag vill göra?’ ‘Eller skjuter jag upp saker på framtiden som jag egentligen hade velat – och kunnat – göra nu?’ Man vet inte hur lång tid man har kvar och det är ju samtidigt både bra och dåligt. Man går inte och har ångest för att man snart ska dö och hur, men samtidigt kanske man lämnar alldeles för många drömmar ouppfyllda och saker outsagda för att man någonstans trodde man skulle leva tills man blev 100 och hade oceaner av tid på sig.

Det föder även tankar på vad som kommer att hända med allt och alla man lämnar efter sig. I dessa tider av post pandemi så undrar jag ibland hur många man varit i kontakt med i olika sammanhang som faktiskt dog av Corona utan att man vet om det. På sociala medier är det ju inte alltid så att folk får veta när något hänt en, och har man ingen vän/anhörig som kan posta åt en så kanske ens tidslinje bara en dag slutar uppdateras och ingen vet varför. Tunga tankar, jag vet, det är lite sinnesstämningen just idag.

Jag har tidigare varit rätt aktiv i att uppfylla mina gamla drömmar, men det var när jag var yngre, nu tror jag att jag blivit lite försiktigare, man har börjat omvärdera vissa drömmar och planer. Börjar syna dem i sömmarna för att kanske inse att det inte vore så enkelt som man kanske trodde. Det hindrar mig inte från att fortsätta målmedvetet sträva mot dem, däremot kanske man får rita om planlösningen lite allt eftersom.

Båda dessa två första personer har för mig varit lite av inspirationskällor i att leva sina drömliv. Den första har jag tidigare skrivit om här på bloggen, en kollega som jobbade alla dagar i månaden utom två för att finansiera ett liv där hon kunde tillbringa ett par månadslånga vistelser på Kanarieöarna som hon gillade samt att åka på kryssning regelbundet. Den andra slutade jobba i en vad jag förstod även med italienska mått tidig ålder för att flytta till ett hus i syditalien. Hon var även en väldigt ekonomiskt savvy person som sett till att sörja för sig själv och sin familj.

Båda verkade ha skräddarsytt ett liv för sig själva som bröt lite mot normerna, och lyckats. Så att just dessa två nu gått bort på kort tid skakade om mig lite. Mycket tankar som snurrar i huvudet.

I en mer positiv anda var Instagram-kontot jag hittade via en annan Facebookgrupp, som efter utbrändhet, diverse sjukdomar samt depression, sålde av huset och för pengarna köpte en husbil och numera tillbringar dagarna i Spanien, gjorde en early retirement helt enkelt, så det ska bli spännande att följa för att se hur det går på sikt. Nu vet jag inte hur långt vederbörande har kvar till den riktiga pensionen, kanske är det inte jättelångt. Det låter iaf som ett härligt och stressfritt liv. Visst kan saker hända som man måste åtgärda iaf, som fel på bilen eller så, men har man ett redan i grunden avstressat liv gissar jag att man lättare kan handskas med dessa små incidenter, och de dränerar en kanske inte på samma sätt som de skulle ha gjort innan.

Just den sortens bloggar, om folk som gjort – eller vill göra, en early retirement, och lämnar ekorrhjulet för ett annat slags liv, tycker jag är väldigt kul och inspirerande att läsa. Inte sällan kommer minimalism och eventuellt ett frugalt leverne in i den ekvationen med vilket gör det extra intressant, då det oftast är kul att läsa om folks resa. Så där tillbringar jag en del tid nu. Samt med att försöka övertala mig att komma till skott och boka den där resan i vår.

Vad gör ni i tider som dessa och har ni påverkats av inflationen m.m?

/Katarina

Annons

7 reaktioner till “Ibland stannar tiden upp…

 1. Är det ägaren till katten du brukade passa som gått bort? Så sorgligt oavsett vem det var, speciellt så ung.

  Märker tydligt hur många i min omgivning börjar tänka på resten av livet när de närmar sig, eller har passerat 50. Det verkar vara ungefär då som många stannar upp och reflekterar över sin tillvaro.

  Gillad av 1 person

  1. Ja precis, det var hon. Jag hade ju anat att hon var dålig även om hon inte skrev det rakt ut, men det verkar ha gått så väldigt fort på slutet. Ja verkligen sorgligt.
   Ja så är det nog, vid fyrtio börjar man fundera på pensionsspar, och vid femtio börjar man hoppas att man ens får leva tillräckligt länge för att få gå i pension….

   Gillad av 1 person

 2. Åh, så sorgligt … beklagar av hela hjärtat ❤️
  För vissa – som för mig – levde jag på ett sätt ett slags ”icke-liv”, existerade mest under 33 hela år (från 33 – 66) pga en mkt komplicerad ’ryggskada’ – var ändå något företagsam. Bröt upp från Stockholm till förmån för Dalarna. Köpte först ett stort hus på tre våningar, sålde det och köpte ett annat närmare skogarna och tjärnarna. Två stora hundar blev det också. Dottern köpte också ett hus på samma ort. Mitt mål var att a l d r i g flytta därifrån!
  Sedan sprack hennes äktenskap och senare även mitt. Jag var ändå företagsam och sålde både hennes o mitt hus alldeles själv, utan mäklare. Flyttade in till den lilla staden intill, bodde i en fin lägenhet.
  Så kom det barnbarn … flera stycken. Jag flyttade tillbaka till huvudstaden med ena hunden.
  Ja, resten vet du – jag gick ett helt läsår på ”Skrivarlinjen” och flera kurser i skrivandets konst. Lärde känna dig och Eva-Lisa, hon o jag blev ju utgivna på samma förlag.
  Men smärtan i ryggen var ständigt rena helvetet, dygnet runt sedan jag var 33 år.
  På vårvintern 2017 såg jag en annons, den handlade om Bragee Rehab. Jag sökte på egenremiss. Kom med!
  Gick där varje dag i nio veckor. Alldeles innan sista veckans slut, hade mitt team en speciell konferens om mig. Kom fram till att testa en speciell smärtstillande medicin som kan hjälpa vid neuropatisk smärta, som min. Min smärtläkare sa:
  ”Ta en tablett tre gånger per dag.” Det hände absolut ingenting!!
  Han sa sedan: ”Dubbla! Ta två st, tre ggr/dag.”
  DÅ skedde undret! Jag var nu hela 66 år! Hade varit sk Förtidspensionerad under 32 år och Pensionär under 1 år.
  Sedan dess blev jag liksom 33 år igen … och började leva livet – ja, även om jag har andra smärtor o skador förstås … men den huvudsakliga neuropatiska smärtan håller jag i schack.
  Efter TRE veckor med den fantastiska medicinen började jag jobba – inte som VVS-ritare/konstruktör – utan som Kundservice värd inom pendeltågstrafiken … sedan blev jag erbjuden en utbildning som Stationsvärd.
  Jobbade på pendeltågsstationen i Farsta Strand förra helgen.
  Så har jag en annan arbetsgivare med – så imorgon blir det jobb på Friends Arena, fotbollsmatch: Sverige-Belgien.
  Så mitt manus som en förläggare väntar på går av förståeliga skäl lite långsamt.
  Den här månaden blev jag 72 … vem kan fatta det?! Inte jag, inte min sambo heller eller mina arbetskollegor.
  Och för att relatera till ditt inlägg … så har jag förstås planer … men om de blir uppfyllda innan livet tar slut … tja, den som lever får se.

  Gillad av 1 person

  1. Åh vad underbart att höra, att smärtan försvunnit och du blivit 33 igen! 😀🤗 låter ju helt fantastiskt. Ve ju själv känslan när man varit sjuk bara en kort tid och blir frisk igen, den lättnaden. Så efter trettio år av smärta kan jag bara föreställa mig vilken känsla. Det är du verkligen värd. Och så kul med nya jobb med.
   Spännande också med förläggare som väntar på manus! 😀 Det blir man ju nyfiken på.
   Ha det fint Ebba och hoppas vi kanske ses snart. 🙂

   Gilla

 3. Jag är en drömmare. Eller snarare en utförare – om det makes sense … Jag tenderar genomföra det jag drömmer om. Även om det tar tid. Svårast är när vissa drömmar påverkas av andra. Liksom ekonomiska begränsningar. Det gör mig lite otålig. Men var sak har väl sin tid antar jag.
  Förstår om du omvärderar och betänker livet när personer i närheten går bort oväntat. Jag hade gjort likadant även om jag, likt du, redan lever ett lite annorlunda liv.

  Gillad av 1 person

  1. Förlåt för sent svar, av någon anledning visades inte din kommentar de andra gångerna jag varit inne…
   Ja, jag tror jag kanske också är det, vet inte om det ens är något jag liksom bestämt mig aktivt för eller om jag liksom bara är sån. Jo, precis, en del drömmar påverkas ju av yttre faktorer så det kan bli svårt att genomföra när eller som man vill. Men var sak har väl sin tid. Förr eller senare kanske förutsättningarna ser annorlunda ut. 🙂
   Ja, jag går fortfarande och tänker lite på det där. Så tragiskt liksom. :´(

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s